Přihlaste se k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru newsletteru Stellantis Communications a budete dostávat aktuální informace o všech novinkách

05 bře 2019

Nový koncepční vůz Alfa Romeo Tonale: elektrifikace kombinovaná s tradiční krásou a dynamikou

• Na mezinárodním autosalonu v Ženevě se ve světové premiéře představuje koncept prvního středně velkého plug-in hybridního SUV značky Alfa Romeo. • Koncepční vůz Tonale směřuje do neustále rostoucího segmentu středně velkých SUV, avšak v jedinečném duchu Alfa Romeo. Toto středně velké sportovně užitkové vozidlo má nadání pro městský život, avšak v dokonale sportovním pojetí. • Koncept představuje perfektní směs technologií budoucnosti a historického dědictví s charakteristickými prvky italského designu. • V souladu s filozofií Alfy Romeo byl každý detail navržený s ohledem na potřeby řidiče. • Potěšení z jízdy podle Alfy Romeo pramení z ergonomie, vysoce kvalitních materiálů a bezkonkurenční dynamiky. • Koncept Tonale je ukázkou elektrifikace očima Alfy Romeo. Odpovědí na nové výzvy trhu je kombinace nejmodernějších technologií a proslulé dynamiky. • V záři reflektorů se představují i limitované edice Giulia a Stelvio Quadrifoglio Alfa Romeo Racing, které jsou vybavené exkluzivní sadou karbonových doplňků Aero navrženou ve spolupráci se společností Sauber Engineering.

Nový koncepční vůz Alfa Romeo Tonale: elektrifikace kombinovaná s tradiční krásou a dynamikou

 

  • Na mezinárodním autosalonu v Ženevě se ve světové premiéře představuje koncept prvního středně velkého plug-in hybridního SUV značky Alfa Romeo.
  • Koncepční vůz Tonale směřuje do neustále rostoucího segmentu středně velkých SUV, avšak v jedinečném duchu Alfa Romeo. Toto středně velké sportovně užitkové vozidlo má nadání pro městský život, avšak vdokonale sportovním pojetí.
  • Koncept představuje perfektní směs technologií budoucnosti a historického dědictví scharakteristickými prvky italského designu.
  • V souladu sfilozofií Alfy Romeo byl každý detail navržený sohledem na potřeby řidiče.
  • Potěšení zjízdy podle Alfy Romeo pramení z ergonomie, vysoce kvalitních materiálů a bezkonkurenční dynamiky.
  • Koncept Tonale je ukázkou elektrifikace očima Alfy Romeo. Odpovědí na nové výzvy trhu je kombinace nejmodernějších technologií a proslulé dynamiky.
  • V záři reflektorů se představují i limitované edice Giulia a Stelvio Quadrifoglio Alfa Romeo Racing, které jsou vybavené exkluzivní sadou karbonových doplňků Aero navrženou ve spolupráci se společností Sauber Engineering.

 

Na mezinárodním autosalonu v Ženevě představuje Alfa Romeo svou vizi elektrifikace, a to v podobě nového konceptu středně velkého SUV Alfa Romeo Tonale. Jedná se o první plug-in hybridní vůz a první středně velké SUV značky Alfa Romeo. Koncept přepisuje pravidla nejrychleji rostoucího segmentu prostřednictvím svého stylistického jazyka zrozeného z italského designu a bezkonkurenčního potěšení z jízdy.  

 

Vůz inspirovaný krásou a filozofií designu Alfa Romeo

Design konceptu Tonale svým výrazem nádherně zapadá do budoucnosti značky Alfa Romeo. Jeho kompaktní rozměry zvýrazňují jedinečný italský design a nezaměnitelný moderní styl Alfy Romeo. Jedná se o dokonalou směs historického dědictví značky a její vize budoucnosti. Alfa Romeo se drží podstaty italského umění prostřednictvím nadčasového stylu a řemeslných dovedností. Koncept je inspirovaný krásou a živočišnými tvary jako i odrazy světla na čistých liniích a plochách. Svým designem připomíná řadu stylistických prvků z bohaté historie Alfy Romeo, které se v průběhu času staly synonymem elegance a sportovnosti, zároveň však prozrazuje příchod nové architektury. Prvkem, který připomíná nejhlubší DNA Alfy Romeo, je architektura kruhového telefonního číselníku. Design 21palcových litých kol tento motiv využívá s nesmírnou lehkostí. Historická linie architektury vytáčecího telefonního číselníku se táhne až do šedesátých let k jejímu legendárnímu nositeli, Alfě Romeo 33 Stradale. Osobitý design kol zároveň oslavuje exkluzivní schéma pneumatik Pirelli. Výrazné a elegantní boky karoserie odkazují na zdánlivě dávnou minulost a připomínají smyslové kvality, které lze nalézt v nejčistší podobě v modelech Duetto a Disco Volante Spider. Tradiční linie Gran Turismo připomínající šelmu připravenou ke skoku pak mají původ v milované Alfě Romeo GT Junior. Přední část konceptu Tonale charakterizuje tradiční sportovní provedení čelní masky Alfy Romeo ve tvaru trojlístku nazývané Trilobo s výrazným štítem Scudetto uprostřed ve tvaru písmena V, jež představují ústřední bod síly, rychlosti a plynulé jízdy konceptu Tonale. Oba ikonické prvky doplňují přední světlomety „3 plus 3", jež připomínají přední část modelů SZ a Brera. Zadní část konceptu Tonale je charakteristická prosklenou částí zasahující do bočních oken a také střešním spoilerem, který zlepšuje propojení prosklené střechy a zadního okna. Design vozidel Alfa Romeo byl vždy charakteristický zřejmým dotykem lidské ruky. Zadní světla konceptu Tonale jsou proto spíše světelným uměleckým podpisem než pouhým optickým prvkem.  

 

Inspirace historií Alfy Romeo je patrná také v interiéru, který vyzařuje vášeň, temperament i pohodlí. Dynamické tvary se zde snoubí s čistými plochami. Prostor pro cestující je jako vždy orientovaný na řidiče, avšak nikoliv egoistickým způsobem. Určen je čtyřem cestujícím, kterým poskytuje maximální komfort. Tvary interiéru působí doslova objímajícím dojmem. Emocionální dopad na posádku pak zajišťují špičkové materiály. Chladně, avšak pevně působící hliník doplňuje měkké a hřejivé čalounění v kombinaci kůže a Alcantary. Pozornost rozhodně zaujmou průsvitné a podsvícené panely, například na středovém tunelu, který je ideálním místem pro zásadní prvek vozidel Alfa Romeo, volič jízdní dynamiky Alfa DNA. O dokonalý zážitek se starají také exkluzivně zpracované detaily. Interiér je úchvatný a příjemný a vyzařuje z něj dynamika, kterou ocení všichni, kteří milují řízení.

 

Koncept Tonale splňuje z hlediska výbavy nejvyšší standardy pro zajištění pohodlí, dynamiky, konektivity a celkově maximálního potěšení z jízdy.

Pozornost řidiče je při sportovní jízdě nesmírně důležitá a neměla by být ničím narušena. Koncept Tonale v tomto ohledu nabízí velký 12,3palcový digitální panel s kontrolními ukazateli a 10,25palcovou centrální dotykovou obrazovku. Nový infotelematický systém poskytuje bezproblémové a víceúčelové rozhraní, které řidiči umožnuje disponovat všemi nejnovějšími funkcemi doslova na dosah ruky. Koncept umožňuje připojení k sociálním sítím i komunitám Alfa Romeo, a to prostřednictvím funkcí Alfista a Paddock.

 

  • Alfista je lifestylová aplikace Alfy Romeo. Poskytuje informace o akcích vybraných klubů a komunit Alfa Romeo, jako jsou výstavy, srazy a společné vyjížďky. Zároveň dovoluje řidiči přistupovat ke zprávám a aktualitám o akcích značky. Uživatel má navíc možnost potvrdit účast na akci či setkání, objednat si vstupenky a získat VIP přístup ke speciálním akcím sponzorovaným značkou Alfa Romeo.
  • Paddock je jakýmsi virtuálním tržištěm přímo na palubě modelu Tonale. Prostřednictvím této aplikace může uživatel prohlížet a nakupovat doplňky a příslušenství pro exteriér a interiér svého vozu. Aplikace umožňuje procházet nejnovější nabídky oficiálních značkových předmětů a oblečení Alfa Romeo, přičemž vybrané položky může řidič objednat přímo přes dotykovou obrazovku vozidla.

 

Alfa Romeo Tonale představuje pohled Alfy Romeo na budoucnost segmentu CUV, která se ponese v duchu kombinace stylu a technologií. Pro stylistické centrum Alfy Romeo je koncept skutečným uměleckým dílem, ostatně, jde o Alfu Romeo Tonale (tedy ve zkratce ART, anglicky umění).

 

Originalita Alfa Romeo

Koncept Tonale představuje premiéru značky Alfa Romeo v segmentu středně velkých sportovně užitkových vozidel a činí tak v souladu s vlastnostmi, které charakterizují každý model značky. Jeho cílem je poskytnout nejlepší jízdní dynamiku v segmentu a nabídnout elektrifikaci v dokonalém stylu Alfa Romeo. Představuje přirozenou evoluci značky na cestě k hybridnímu pohonu schopnému zvýšit výkon a jízdní dynamiku. Nejde přitom jen o jednoduchou adaptaci na hybridní pohon, ale reinterpretaci DNA značky Alfa Romeo vedoucí k nové představě krásy, energie, harmonie, účinnosti a uživatelské přívětivosti. Elektrifikace je zde ve službách sportovní povahy Alfy Romeo a zdůrazňuje její poslání „La meccanica delle emozioni". Z tohoto důvodu není elektrifikace vyjádřena prostřednictvím výrazných označení nebo specifické karoserie, ale jen drobnými, avšak jednoznačnými detaily, jakými jsou logo Alfa Romeo nebo znak hada ve specifickém „elektrickém" pojetí (had je zobrazen jako kabel se zástrčkou). Elektromotor pohánějící zadní nápravu otevírá cestu k novým technologickým řešením nabízejícím dynamiku a maximální potěšení z jízdy. Evoluce je patrná také na režimech jízdy voliče dynamiky Alfa DNA. Tento prvek se poprvé objevil u modelů Giulietta, Mito a 4C, posléze prošel evolucí s modely Giulia a Stelvio a nyní s konceptem Tonale dosahuje zcela nové dimenze. Zahrnuje totiž zcela specifické funkce řízení dynamiky.

Režim Dynamic se transformoval na režim Dual Power, který zajišťuje maximální výkon obou motorů. Tlačítko E-mozione na dotykové obrazovce infotelematického systému poskytuje specifické nastavení škrticí klapky, ostřejší brzdy a přímější řízení. Režim Natural nadále zajišťuje optimální výkon a použití elektrického a spalovacího motoru je řízeno automaticky. Toto nastavení je určeno k úspoře energie a snížení spotřeby paliva, avšak rozhodně nikoliv na úkor výkonu. Režim Advanced Efficiency se u konceptu Tonale změnil na Advanced E a zajišťuje výhradně elektrický pohon. Plug-in hybridní pohon tak zcela v souladu se zásadami značky Alfa Romeo má za následek více elegance, sportovnosti a dynamického chování. Elektrifikace konceptu Tonale představuje nový způsob dosažení vysokého výkonu a mimořádně zábavné jízdy.

 

Alfa Romeo Tonale

Tonale je ztělesněním dobrodružného potenciálu středně velkého dynamického SUV. Tento model je schopný zajistit adrenalin ze sportovní jízdy, jenž je neodmyslitelně spjatý s legendou Alfa Romeo, a se stejnou lehkostí je schopný zvládnout nástrahy městského provozu. Tichý chod elektromotoru doprovází originální silný zvuk spalovacího motoru Alfy Romeo, což vytváří dokonalou vzrušující kulisu pro ryzí potěšení z jízdy. Přechod na elektrický pohon je zatím poslední klíčovou stránkou v 109leté historii legendy Alfa Romeo, který přenese značku do budoucnosti. Z tohoto důvodu bylo zvoleno i jméno Tonale. Alpský průsmyk Tonale nacházející se nedaleko průsmyku Stelvio je doslova přírodním amfiteátrem, který proslul majestátními vrcholy, pohledem na zpěněné vodopády, sněhem pokrytým okolím během celého roku a celkově dechberoucí přírodou. Průsmyk Tonale napojený přímo na Stelvio je vzrušující a vše je zde v dokonalé harmonii. Blízkost, kontinuita a geografická provázanost tak představuje asociaci, která se ke konceptu Tonale a SUV Stelvio dokonale hodí.

 

Speciální edice Alfa Romeo Quadrifoglio Racing

Na ženevském autosalonu se představují limitované speciální edice Alfa Romeo Racing modelů Giulia Quadrifoglio a Stelvio Quadrifoglio s exkluzivním karbonovým kitem Aero vyvinutým ve spolupráci se společností Sauber Engineering.

Tento exkluzivní prvek potvrzuje stále hlubší vazbu na svět formule 1. Speciální edice oslavují závodní legendu Alfu Romeo a také návrat italského jezdce do formule 1 - Antonio Giovinazzi se čerstvě stal týmovým kolegou mistra světa Kimi Räikkönena. Nejedná se však jen o estetickou sadu, ale o skutečné technické prvky zlepšující aerodynamiku vozu. Prostřednictvím zvýšení přítlaku se již tak vynikající dynamické vlastnosti verzí Quadrifoglio posouvají o něco dál.

Sada doplňuje vylepšení provedené u obou limitovaných modelů, jejichž cílem bylo snížení hmotnosti a zvýšení výkonu. To představuje dokonalou demonstraci péče a výzkumu Alfy Romeo zaměřených na neustálé zlepšování výkonnosti. Vozidla jsou charakteristická nízkou hmotností a vyšším výkonem. Těchto cílů bylo dosaženo pomocí rozsáhlejšího použití uhlíkového kompozitu pro prvky exteriéru, kožených sedadel Sparco v kombinaci kůže a Alcantary se skořepinou z uhlíkového kompozitu, zesíleného brzdového systému Brembo s karbon keramickými brzdami a specifickým titanovým výfukem Akrapović. Tyto zásahy snížily hmotnost standardních verzí Quadrifoglio o přibližně 28 kilogramů. Odtučňovací kůru podpořilo odladění techniky, a tím i zvýšení točivého momentu a výkonu, který nyní dosahuje 520 k.

Vzrušující zážitek z Alfy Romeo Quadrifoglio je tak nyní ještě výraznější. Vozidla jsou ovšem určena pouze několika vyvoleným a šťastným řidičům. Během roku bude nabídnuto jen deset těchto modelů Giulia a deset modelů Stelvio, přičemž počet 20 symbolizuje počet vítězství Alfy Romeo ve formuli 1. Každé z vozidel bude opatřeno specifickým logem nesoucím název Grand Prix, ve které Alfa Romeo zvítězila, a příslušný rok. Zákazníky Giulie a Stelvia Quadrifoglio Alfa Romeo Racing čeká speciální a komplexní zážitek. Počínaje ženevským autosalonem mohou vyjádřit svůj zájem o koupi těchto vozidel prostřednictvím oficiálních kanálů Alfy Romeo.

 

 

Turín, 5. března 2019

 

Jiný obsah