Přihlaste se k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru newsletteru Stellantis Communications a budete dostávat aktuální informace o všech novinkách

22 úno 2017

Alfa Romeo Stelvio

Představuje se první SUV Alfy Romeo, které poskytuje vzrušující jízdní vlastnosti, vynikající výkon a sportovní styl. Vůbec poprvé v celé více než stoleté historii se tyto osobité vlastnosti spojili v novém sportovně užitkovém vozidle, neboli SUV. Jeho jméno zní Alfa Romeo Stelvio a klade si za cíl přepsat pravidla v segmentu prémiových středně velkých SUV.

 

První SUV italské značky během její více než stoleté historie

 

Představuje se první SUV Alfy Romeo, které poskytuje vzrušující jízdní vlastnosti, vynikající výkon a sportovní styl. Vůbec poprvé v celé více než stoleté historii se tyto osobité vlastnosti spojili v novém sportovně užitkovém vozidle, neboli SUV. Jeho jméno zní Alfa Romeo Stelvio a klade si za cíl přepsat pravidla v segmentu prémiových středně velkých SUV.

Dnes Alfa Romeo představuje veřejnosti tři nové verze - Stelvio, Stelvio Super a Stelvio Business -, které jsou připravené ohromit řadu nadšenců. Řada z nich již mohla vlastnosti Stelvia ocenit u verze First Edition, která se v regionu EMEA představila před několika málo týdny, a také u verze Quadrifoglio, jež měla světovou premiéru na autosalonu v Los Angeles v listopadu 2016.

 

Vzrušující jízdní vlastnosti

Samotné jméno vozu prozrazuje, že tento model poskytne skutečně vzrušující zážitek z jízdy a bude vynikat pohodlím a všestranností typickými pro tuto kategorii. Stelvio je nejvyšším horským průsmykem v Itálii a silnice 38, která jej protíná nabízí na 20 kilometrech přes 75 ostrých zatáček, což ji vysloužilo doslova kultovní postavení. Abyste si takovou silnici mohli náležitě užít, spolu se svými přáteli nebo rodinou, potřebujete skutečně schopné SUV nabízející bezkonkurenční kombinaci potěšení z jízdy, italského stylu a všestrannosti. A přesně to nová Alfa Romeo Stelvio nabízí.

V duchu tradic Alfy Romeo přináší nové SUV dokonalé jízdní vlastnosti a ovladatelnost, které jsou hodné skutečného sportovního vozu, což potvrzují i vyvážené rozložení hmotnosti, nejpřímější řízení v segmentu a vysoce moderní zavěšení kol s exkluzivní technologií AlfaLinkTM. Nemluvě o bohatém využití ultralehkých, vysoce moderních materiálů včetně uhlíkového kompozitu pro hnací hřídel a hliníku pro motor, zavěšení kol, kapotu, blatníky, dveře a víko zavazadlového prostoru. Pro dosažení ultimativních jízdních vlastností nabízí SUV Stelvio trvalý pohon všech kol Alfa Romeo Q4 a může být vybaveno mechanickým samosvorným diferenciálem zadní nápravy. Kromě výkonu a ovladatelnosti se vůz vyznačuje dostatkem prostoru pro cestující, kteří si tak mohou užít potěšení z cestování bez ohledu na cílovou destinaci.

 

100 % sportovní design Alfa Romeo

Proporce Stelvia s délkou 468 cm, výškou 167 cm a šířkou 216 cm vyjadřují sílu, dynamiku a kompaktnost. Vnější vzhled charakterizuje atraktivní linie, která je dokonalým spojením tradice, designu a výkonu, a je v souladu s historií značky, jejíž počátky se datují více než jedno století zpět. Dosažení této kombinace, nyní i v minulosti, vyžadovalo propojení třech hlavních ingrediencí designu Alfa Romeo: proporcí, jednoduchosti a špičkové kvality ploch. Stejné ingredience se podíleli i na vzniku Giulie, nového měřítka a modelu, jež předznamenává budoucnost značky Alfa Romeo. V případě Stelvia byly přepracované tak, aby se přizpůsobili zcela odlišnému objemu sportovně užitkového vozidla. Pro zvýraznění jeho nádherných linií a tvarů mohou zákazníci volit z 13 barev karoserie a 13 různých typů litých kol, jež zvýrazňují elegantní siluetu vozu.

Stejná elegantní sportovnost dýchá i z interiéru, který je jednoduchý, stylový a šitý na míru, a vyznačuje se vysoce pečlivým dílenským zpracováním a prvotřídními materiály: kůží včetně zrnité, pravého dřeva a textilií, jež byly zvolené pro svůj vizuální a hmatový dopad a vyjádření lidského umu. V centru pozornosti je řidič, což podtrhuje diagonální středový tunel, mírně zvlněný přístrojový panel a malý, přímý a kůží čalouněný volant, který se přizpůsobí jakémukoliv stylu jízdy. Panel s kontrolními ukazateli obsahuje barevný TFT displej (3,5 neboli 7"), který velmi jasně a zřetelně zobrazuje informace o jízdě a vozidle. Displej může řidič ovládat pomocí dvou otočných ovladačů. Mezi neobyčejné ovládací prvky patří volič jízdní dynamiky Alfa DNA nebo ovladač systému Alfa Connect. V závislosti na verzi může systém Alfa Connect obsahovat 6,5 nebo 8,8palcovou obrazovku s vysokým rozlišením, jež zahrnuje i funkci 3D navigace. Tento systém na vrcholu infotelematických zařízení byl vyvinutý ve spolupráci s firmou Magneti Marelli.

 

Inovativní konstrukce pro nedostižnou bezpečnost

Alfa Romeo Stelvio využívá řadu důmyslných bezpečnostních systémů, které jsou standardem nebo volitelné v závislosti na dané verzi. Mezi ty klíčové patří integrovaný brzdový systém IBS, inovativní elektromechanický systém, který kombinuje elektronickou kontrolu stability s tradičními brzdami s posilovačem a díky tomu poskytuje okamžitou reakci brzd a tím i rekordně krátkou brzdnou dráhu. Patří mezi ně i systém varování před čelním nárazem a autonomní nouzové brzdění s detekcí chodců, který varuje řidiče před potenciální kolizí a poté aktivuje brzdy, a také sledování jízdních pruhů, jež řidiče upozorní na překročení hranice daného jízdního pruhu. Součástí výbavy je i monitoring mrtvého úhlu BSM s detekcí křížení dráhy za vozidlem pro nepřetržité sledování mrtvých úhlů po stranách vozu a varování řidiče o hrozícím nebezpečí. V neposlední řadě je zde adaptivní tempomat, který automaticky přizpůsobuje rychlost vozidla dopravním podmínkám.

 

Vynikající výkon

Kromě osobitého stylu a vynikajících jízdních vlastností se Alfa Romeo Stelvio vyznačuje i dvojicí vysoce výkonných motorů - zážehovým přeplňovaným agregátem 2.0 o výkonu 280 k a vznětovým přeplňovaným motorem 2.2 o výkonu 210 k, jež zvýrazňují sportovní osobitost tohoto SUV a zaručují jedinečné potěšení z jízdy i těm nejzkušenějším řidičům, zvláště ve smíšených podmínkách. Tyto motory kombinované s automatickou osmistupňovou převodovkou, trvalým pohonem všech kol Q4 a hnacím hřídelem z uhlíkového kompozitu tvoří novou generaci celohliníkových čtyřválců. Inovativní a spolehlivé motory Stelvia jsou vrcholem motorářského umění skupiny FCA a jsou vyráběné přímo v Itálii, a to v továrnách Termoli (zážehový) a Pratola Serra (vznětový) v prostorách vyhrazených pro produkci motorů Alfa Romeo. Při jejich výrobě se přitom uplatňují nejmodernější výrobní procesy a metody, které je tak řadí na vrchol třídy ve smyslu výkonu i spotřeby paliva. Jeden fakt mluví za všechny: Stelvio se zážehovým přeplňovaným motorem o výkonu 280 k je nejlepším agregátem ve třídě ve smyslu zrychlení. Z 0 na 100 km/h se rozjede za 5,7 sekundy.

Řadu doplní zcela nové motory včetně zážehového přeplňovaného 2.0 o výkonu 200 k a vznětového přeplňovaného 2.2 o výkonu 180, oba s automatickou osmistupňovou převodovkou a pohonem všech kol Q4. Motor 2.2 o výkonu 180 k bude k dispozici rovněž s pohonem zadních kol.

 

Palubní komfort a pohodlí pro řidiče i cestující

Alfa Romeo Stelvio přináší do světa prémiových středně velkých SUV tajemství italské pohostinnosti. Jeho interiér je doslova exkluzivní, vkusný a elegantní. Nabízí dostatek prostoru všem cestujícím, kteří si tak mohou vychutnat potěšení z cestování. To ovšem není vše. Model poskytuje řidiči pocit naprosté kontroly a ovládnutí silnice, a to díky novému voliči jízdní dynamiky Alfa DNA a také vyšší jízdní pozici, jež ale v žádném případě nesnižuje radost z jízdy očekávanou u sportovního vozu značky Alfa Romeo. Na vysoké úrovní pohodlí se podílí i dvouzónová klimatizace, důmyslný infotelematický systém Alfa Connect a špičkový audio systém s 8, 10 nebo 14 reproduktory (v případě audio systému Harman Kardon) v závislosti na verzi. A zmínku zaslouží i zavazadlový prostor o objemu 525 litrů, který je v souladu s nejlepšími konkurenty a nabízí elektricky ovládané výklopné dveře, jež lze nastavit do osmi různých úrovní otevření, a to přímo voličem Rotary Pad. SUV Stelvio je šité na míru a posádce poskytuje maximální komfort.  

 

Kompletní řada pro naplnění všech potřeb, od jednotlivců po flotily

V závislosti na trhu zahrnuje řada tři verze (Stelvio, Super a Business). V době uvedení na trh bude možné volit z 13 odstínů karoserie a 13 různých typů litých kol (od 17 do 20 palců). Již základní verze Stelvio se může pochlubit pozoruhodnou výbavou zahrnující 17palcová litá kola, 6,5palcový infotelematický systém Alfa Connect, volič Rotary Pad, audio systém s 8 reproduktory, černá textilní sedadla (vpředu posuvná, polohovatelná a výškově nastavitelná), integrovaný brzdový systém IBS, sledování jízdních pruhů LDW a varování před čelním nárazem FCW s autonomním nouzovým brzděním AEB a detekcí chodců. Výbavu této verze doplňují parkovací sensory, tempomat, elektricky ovládané zadní výklopní dveře a sensor deště a stmívání.

Verze Super je ještě bohatší a pochlubit se může exkluzivním interiérem i prvky exteriéru: 18palcovými litými koly, sedadly v kombinaci kůže Techno a textilie ve třech barvách (černá, černo-hnědá a černo-červená), třemi provedeními přístrojového panelu (černá, černo-hnědá a černo-červená) a obložením dveří a ocelovými prahovými lištami. Verzi Stelvio Super lze objednat s volitelným paketem Luxury zahrnujícím zrnitá kožená sedadla (černá, hnědá, červená nebo béžová) s elektrickým nastavením a vyhříváním, jako i vložky z pravého dřeva, a paketem Sport, který je charakteristický vyhřívaným sportovním volantem se specifickým úchopem a koženým čalouněním, koženými sportovními sedadly inspirovanými závoděním v černé, červené nebo hnědé kůži s elektrickým nastavením a vyhříváním, hliníkovými vložkami a ocelovými pedály.

Se silným zaměřením na fotily, společnosti a profesionály byla vyvinutá specifická verze Stelvio Business. K dispozici je pouze se vznětovým motorem, infotelematikou 6.5" Alfa Connect 2D Nav, 35wattovými bi-xenonovými světlomety s funkcí AFS a elektricky sklopnými zrcátky. Jinými slovy, je to vozidlo se vším všudy a připravené potěšit všechny motoristy, kteří chtějí používat Alfu Romeo pro práci i volný čas.

 

Továrna Cassino pro novou generaci modelů Alfa Romeo  

SUV Stelvio je vyráběno v továrně FCA v Cassinu (Frosinnone), jedné z nejfuturističtějších továren skupiny. Sjíždí z výrobní linky vyhrazené modelům Alfa Romeo, jakým je okouzlující Giulia s revolučním stylem, sportovním výkonem a technologiemi, která v roce 2015 započala novou éru značky. Dnes se stejné ingredience vrací na originálním modelu Stelvio SUV. Továrna Cassino byla založena v roce 1972 v blízkosti historického benediktského opatství a je vybavena prvotřídními technologiemi pro produkci prémiových vozidel a zaměřených na ochranu zdraví a životního prostředí.

 

Jiný obsah